Johan Wagenaarkade – Utrecht

Opdrachtgever: Mitros
Opdracht: Verdichtingsopgave / 54 woningen
Ontwerpteam: WE Architecten en René Kuiken Urbanism / ism Martijn Al Landschapsarchitect (inrichting buitenruimte)
Realisatie: start bouw eind 2020

Aan het Amsterdam-Rijnkanaal in de wijk Oog-in-Al ligt een krachtig stedenbouwkundig ensemble van woningen en een kerk uit de jaren ’50. De woningen van Mitros zijn toe aan vernieuwing. Mitros wil bijdragen aan de verdichtingsopgave in de gemeente Utrecht en wil drie blokken met in totaal 20 duplexwoningen aan de Johan Wagenaarkade vervangen door nieuwbouw met 54 woningen.

Door de bouw van Leidsche Rijn ligt het Amsterdam-Rijnkanaal midden in Utrecht en tegelijk staat het in verbinding met de buitengebieden en de natuur ten noorden en zuiden van de stad. Dit biedt de unieke kans om van de oevers van het Amsterdam-Rijnkanaal stapsgewijs een aantrekkelijke recreatieve, ecologische en groene parkzone te maken. De locatie aan de Johan Wagenaarkade kan bijdragen aan deze ontwikkeling van het groene oevers van het kanaal.

De brede asfaltweg voorlangs het ensemble komt te vervallen en het park wordt doorgetrokken waarbij de gebouwen in het groen worden geplaatst. De binnentuin met kindercentrum vormt een subtiele en rijk opgezette binnenwereld waar bewoners en omwonende elkaar informeel kunnen ontmoeten. Bestaande kwaliteiten van de binnentuin, de vele toegangen en consistent doorgevoerde metselwerk materialisering, maken de binnentuin een bijzondere ruimte die een belangrijke rol speelt in de nieuwe configuratie.